Echipamente profesionale de protecție

MON - SAT: 08 am - 17 pm

Program

L-V: 08.00-18.00

Contact

0749 609 472

Echipamentele de protectie. Istoric, evolutie, tendințe (2)

(continuare)

Echipamentul individual de protectie (EIP) se refera la imbracamintea de protectie, casti, ochelari, incaltaminte sau orice alte echipamente destinate sa protejeze corpul purtatorului impotriva ranirii sau infectiei.

Pericolele la care se refera echipamentele de protectie includ substante chimice, electricitate, riscuri mecanice, caldura si particule in suspensie. Echipamentele de protectie pot fi purtate pentru sanatatea si siguranta ocupationala, dar pot fi purtate si in cazul activitatilor sportive.

Scop

Scopul echipamentului individual de protectie este de a reduce expunerea angajatilor la pericole. Cand exista pericole prezente si risc de accidentare, echipamentul individual de protectie este necesar. Marea si grava limitare a EIP este ca ofera protectie dar nu elimina pericolul la sursa.

Orice element EIP impune o bariera intre purtator si mediul de lucru. Acest aspect poate afecta capacitatea oamenilor de a-si desfasura activitatea. Poate crea un nivel semnificativ de disconfort. Oricare dintre acestea poate descuraja purtatorii sa foloseasca corect echipamentul individual de protectie. Consecintele nepurtarii pot duce la ranire sau, in imprejurari extreme, la deces. Dar un design ergonomic bun poate ajuta la reducerea acestor bariere. Aceasta este de fapt noua provocare a producatorilor de EIP.

Siguranta si sanatate in munca

In practicile de siguranta si sanatate la locul de munca, varianta cea mai buna de a asigura aceste cerinte muncitorilor este eliminarea si inlocuirea / eliminarea in intregime a pericolului. Daca masurile de eliminare sau de substituire nu se pot aplica, sunt puse in aplicare o serie de masuri tehnice si administrative care au ca scop consolidarea comportamentului uman si constientizarea riscurilor.

Echipamentele de protectie personala ocupa ultimul loc in lista masurilor ce pot fi luate pentru siguranta angajatilor. Lucratorii sunt expusi in mod regulat la pericol, dar au o bariera de protectie. In momentul in care nici aceasta bariera nu functioneaza, oamenii sunt expusi total iar urmarile pot fi fatale. Desi echipamentul de protectie individuala are o utilitate extraordinara, acesta nu este mecanismul de dorit in ceea ce priveste siguranta lucratorilor. “EIP are limitarea grava ca nu elimina pericolul la sursa si poate duce la expunerea angajatilor in cazul in care echipamentul esueaza”.

EIP ar trebui utilizat numai:

  • in ultima instanta, in cazul in care nu exista alte masuri disponibile
  • trebuie sa fie o solutie pe termen scurt, pana cand se poate utiliza un mod mai eficient de control al riscului
  • impreuna cu alte masuri de control

Pentru orice pericol particular pot fi necesare mai multe masuri de control pentru a aborda riscul. De exemplu, expunerea la o substanta chimica toxica. Poate necesita instalarea unui sistem de ventilatie, stabilirea unui program de intretinere preventiva pentru sistemul de ventilatie, utilizarea semnelor de avertizare si utilizarea EIP. Daca protejezi impotriva expunerii la o substanta chimica periculoasa sau o substanta biologica, trebuie luat in considerare modul in care poate intra substanta in organism. De exemplu, in cazul in care substanta poate fi absorbita prin plamani sau piele, poate fi necesara atat protectia pielii, cat si protectia respiratiei.

In concluzie, stabilirea unui sistem sigur de munca este esential pentru dezvoltarea afacerii. Investitia in munca, sanatate si siguranta trebuie considerata una strategica. Prin prioritizarea unor metode mai eficiente de control al riscurilor legate specific de pericolele potentiale se poate crea un mediu de lucru mai sigur. Siguranta locului de munca inseamna productivitate crescuta!

Mai vechi

Echipamentele de protectie. Istoric, evolutie, tendințe (1)

Mai noi

Ghid explicativ. Riscuri, echipamente si norme europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la știri

Află primul despre cele mai noi oferte:

Coș de cumpărături
Intră în cont

Nu ai un cont încă?

Creează-ți un cont