Echipamentele de protectie. Istoric, evolutie, tendințe (1)
Primele atestari
Istoria echipamentelor de protectie poate fi urmarita inapoi in timp inca din secolul al VIII-lea i.H., in Odiseea lui Homer. Laertes folosea manusi pentru a-si proteja mainile de spini, in timp ce lucra in gradina. Istoricul antic grec Xenophon amintea in scrierile sale ca persanii din vremea lui purtau manusi pentru a-si proteja mainile de frig.
In Evul Mediu manusile au devenit accesorii la moda pentru regalitate si alte personalitati eminente. In acelasi timp erau si echipamente practice pentru muncitorul obisnuit. Zidarii purtau manusi din piele de oaie atunci cand lucrau sau cand manipulau unelte sau materiale periculoase. Manusile din piele erau utilizate frecvent de vanatori.
In zilele noastre exista mai multe tipuri de manusi, fiecare ocupatie avand manusi de protectie specifice, identificate pe baza unei analiza de risc riguroase.
Casti si protectia capului
Protectia capului a fost, de-a lungul timpului, de o importanta primordiala, mai ales in timpul razboaielor. Majoritatea castilor timpurii au avut preponderent utilizari militare. Unele au fost folosite in lupta, pentru protectie. Altele au fost utilizate doar in cadrul ceremoniilor si a altor evenimente festive.
Cea mai veche utilizare a castilor o intalnim in secolul X i.H., la soldatii asirieni. Acestia utilizau casti din piele sau bronz pentru a proteja capul de sageti sau de loviturile de sabie, in timpul luptei. Pana in secolul XIX, castile si-au gasit utilizarea preponderent in razboaie.
Lucratorii din santierele navale au fost primii care au venit cu ideea de a crea un echipament care sa le protejeze capul. In acest sens, muncitorii au pus smoala pe palarii si apoi le-au pus la soare sa se usuce. Acest lucru a creat o palarie dura si durabila cu care au putut sa isi protejeze capul de pericolul reprezentat de caderea obiectelor.
In aceeasi perioada, un pompier din New York, Henry T. Gratacap, a creat o casca destinata in mod special celor care lucrau in acest domeniu. Ce e interesant e faptul ca designul creat de Gratacap a supravietuit pana in zilele nostre, in mare parte intact.