Va aflati intr-un mediu zgomotos? Iata ce trebuie sa faceti pentru a va proteja auzul

Va plac concertele rock? Mergeti la film? Lucrati in medii zgomotoase? Niciodata sa nu subestimati importanta protectiei auzului. Zgomotele puternice si de lunga durata pot deteriora auzul si, in in cazuri extreme, poate duce la pierderea acestuia.

Vom incerca sa va recomandam mijloacele si instrumentele necesare pentru o protectie auditiva adecvata impotriva zgomotelor.

In primul rand trebuie sa folositi mijloace de protectie de fiecare data cand zgomotul ambiental depaseste 80 dB. Cum va dati seama daca zgomotul depaseste acest nivel fara a folosi o tehnologie speciala? Simplu. Daca trebuie sa tipati pentru a vorbi cu cineva care se afla la aproximativ 2 metri, atunci nivelul de zgomot e mai sus de 80 dB. E momentul sa folositi antifoane interne sau externe pentru protectia auzului.

Cat de mult dauneaza zgomotul

Zgomotul este de obicei definit ca un sunet nedorit, neplacut, care este daunator datorita intensitatii sale. Nivelul de zgomot este exprimat in decibeli (dB).

Expunerea excesiva la zgomot poate rupe temporar conexiunile neuronale dintre celulele din urechea interna si nervul auditiv. Se produce acea “schimbare temporara a pragului auditiv”. Ea dispare atunci cand nu mai sunteti expus la zgomot. Revenirea completa a auzului poate dura de la cateva ore la cateva zile.

Expunerea excesiva la zomot poate provoca diverse probleme de sanatate:

  • Insuficienta auditiva
  • Tinitus (tiuitul urechilor)
  • Stres si tensiune arteriala crescuta
  • Dureri de cap
  • Epuizare fizica si dificultati de concentrare
  • Probleme de circulatie a sangelui
  • Tulburari de somn.

Cine considera ca urechile se vor obisnui cu zgomotul, greseste. Auzul nu poate fi antrenat si intarit ascultand muzica tare. Atat sensibilitatea auditiva, cat si vulnerabilitatea auzului sunt aspecte individuale, care difera de la om la om. Este imposibil sa se defineasca cu certitudine o limita universal valabila.

Cum sa ne protejam de zgomot

Exista mai multe produse destinate protectiei auditive pe piata. Alegerea lor difera in functie de natura si durata expunerii la zgomot. In cazul in care partenerul dvs sforaie noaptea, veti avea nevoie de un anumit tip de echipament. In situatia in care specificul locului dvs de munca prevede obligativitatea purtarii acestor echipamente, situatia este cu totul alta. In functie de intensitatea zgomotului si de durata activitatii in acest mediu, se recomanda folosirea antifoanelor interne sau externe. Exista mai multe tipuri de antifoane, cu niveluri de atenuare a zgomotului diferite.

Pentru a oferi o protectie adecvata, antifoanele trebuie purtate pe toata perioada cat va aflati in mediu zgomotos. Chiar si indepartarea scurta a acestora reduce efectele dorite si face ca protectia impotriva zgomotului sa devina ineficienta.

Cum sa folosesti corect antifoanele

Antifoanele interne

La inceput, “instalarea” corecta a dopurilor de urechi poate lua ceva timp. Totusi, dupa cateva incercari, lucrurile vor deveni mult mai usoare. Cum sa procedati corect?

  • Asigurati-va ca v-ati spalat mainile inainte de aplicare
  • Nu fortati dopurile pentru a evita presiunea aerului asupra timpanului
  • Daca dopul nu se potriveste bine in ureche, nu il fortati. Scoateti-l si puneti-l inapoi in ureche
  • Miscati si masati usor pentru ca dopul sa poata copia anatomia canalului urechii

Nu va fie teama sa introduceti profund dopul in ureche. Antifoanele interne sunt special concepute pentru a proteja timpanul.

Antifoane externe

Antifoanele externe sunt recomandate in mediile cu zgomot ridicat. Au aspectul unor casti pe care le cunoastem cu totii. Sunt prevazute cu o banda care poate fi ajustata pentru a se potrivi cu dimensiunea si forma capului. Daca purtati casca de protectie, exista antifoane speciale, cu adaptoare pentru fixarea direct pe casca.

Antifoanele externe asigura o buna etansare a urechii si sunt concepute pentru a creste confortul utilizatorului. Nivelul de zgomot este redus la un nivel sigur, dar vocea si sunetele de avertizare vor suna in continuare natural.

Nivelul de zgomot. Infografic

Nivelul de zgomot este destul de dificil de imaginat. In acest sens, v-am pregatit un infografic in care am evidentiat nivelul de zgomot (in dB) al activitatilor cunoscute.

Trebuie sa retineti faptul ca protectia auzului este obligatorie daca lucrati in medii unde expunerea la zgomot este mai mare de 80 dB. Antifoanele interne si externe va pot oferi protectia de care aveti nevoie. Pierderea auzului este un proces ireversibil. Comportati-va in consecinta!

Mai vechi

Ghid explicativ. Riscuri, echipamente si norme europene

Mai noi

Cum sa alegeti pantofii de lucru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la știri

Află primul despre cele mai noi oferte:

Coș de cumpărături
Intră în cont

Nu ai un cont încă?

Creează-ți un cont